Autocad en Revit in de cloud ‘kan niet’? Onzin!
Ook architecten, ingenieurs en aannemers kunnen nu overal werken vanuit de cloud.
Cloud is voor de meeste bedrijven en organisaties tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Een uitzondering vormden architectenbureaus, ingenieursbureaus en aannemersbedrijven, waar zware grafische applicaties als Autocad en Revit gebruikt worden. Tot voor kort was het niet mogelijk om deze software in een cloudwerkplek aan te bieden, maar dat is inmiddels echt achterhaald. LOSNING ICT heeft een cloudplatform ontwikkeld waar ook Autocad en Revit als een zonnetje draaien. En gewoon net zo soepel, ook in 4K!
Grafische cloudwerkplekken
“Maar mijn ICT-provider zegt dat het niet kan!” Een mooie binnenkomer is dat altijd. We krijgen het bij vrijwel iedere nieuwe klant te horen als we vertellen over ons cloudplatform. En het klopt: de meeste leveranciers kunnen het niet of zijn er zelfs niet van op de hoogte dat je tegenwoordig ook Autocad en Revit kan draaien op virtuele desktops.
Er komt ook wel wat bij kijken om zo’n platform neer te zetten. Het was ook echt niet even een paar dagen simpel installeren. Helaas niet: wij zijn met de ontwikkeling bijna een jaar bezig geweest. Uiteindelijk hebben we nu een prachtig cloudplatform gebouwd en worden de grafische cloudwerkplekken via een combinatie van VMWare en Citrix ‘geserveerd’.
Architectenbureaus, ingenieurs en aannemers
De eerste klant die over is gegaan was een architectenbureau. Ruim veertig grafische werkplekken met Autocad en Revit draaien nu volledig vanuit de cloud. Waar vroeger voor elke fysieke werkplek een high-end systeem met een zware videokaart nodig was, kunnen deze nu vervangen worden door thin clients. Sterker nog: je kan nu overal inloggen, dus kan men desgewenst ’s avonds gewoon nog even thuis aan een ontwerp werken, zonder dat daar een snelle pc voor nodig is.
Simpel gezegd komt het erop neer dat het zware grafische rekenwerk in het datacenter wordt gedaan door zeer krachtige servers. Enkel de toetsaanslagen en muisbewegingen gaan van de werkplek naar het datacenter, het beeld komt terug. Dit gaat overigens allemaal zonder enige vertraging en de gebruiker merkt dus geen verschil met een lokale installatie van de software. Het werkt net zo soepel, ook in 4K.
Naast architectenbureaus worden onze cloudwerkplekken ingezet bij ingenieurs en bij aannemers. Ook in deze sectoren loopt men al jaren met de vraag rond of ze naar de cloud moeten of niet. Vaak gaat het hier om slechts een paar van dit soort grafische cloudwerkplekken en voldoet de basis cloudwerkplek voor de rest van de medewerkers prima.
Voordelen van cloudwerkplekken
Het werken in de cloud is niet voor niets zo populair. Het biedt namelijk vele voordelen en dat geldt ook voor de virtuele Autocadomgeving. Gebruikers werken altijd met de meest recente versie van de software. Dankzij het ‘Netflixmodel’ werkt het maandelijks opschalen of terugschalen van het aantal gebruikers probleemloos. Maar waar ICT-managers en directies vooral ook in geïnteresseerd zijn is het kostenplaatje. Wat levert het op? Wat zijn de kosten per medewerker?
En dan is het wel van belang om naar het totaalplaatje te kijken, om te voorkomen dat je appels met peren vergelijkt. Het lijkt misschien een simpel rekensommetje, maar het pakt nog gunstiger uit dan je misschien zou verwachten. Om te beginnen zijn er natuurlijk de besparingen op hard- en software. Als je als bedrijf je gehele ICT-omgeving naar de cloud brengt, dan vallen niet alleen die vijfjaarlijkse investeringen voor servers en software weg, ook op andere fronten zijn flinke kostenbesparingen te verwachten.
Zo heb je geen dure pc’s met zware grafische kaart meer nodig en voldoet een thin client van circa 400 euro ook. Dit alleen al kan per werkplek een besparing zijn van een paar duizend euro. Tel daarbij op dat cloudomgevingen veel stabieler en veiliger zijn, waardoor de beheerkosten per fysieke werkplek sterk afnemen. Software en updates kunnen in een keer bijgewerkt worden, wat veel tijd scheelt. En ga eens na wat de kosten zijn als een lokale server een keer crasht en het gehele bedrijf een paar dagen niet kan werken? Reken maar uit, daar word je echt niet vrolijk van. Er kunnen dus ook veel verborgen kosten worden voorkomen. Tot slot besparen bedrijven op elektriciteitskosten, want zowel de lokale servers als de zware grafische werkplekken zijn heuse energievreters. En die kunnen allemaal de deur uit.
De cloud is in principe altijd de beste keuze en dat geldt nu dus ook voor cloudwerkplekken voor architecten, ingenieurs en aannemers. De volgende keer dat je een IT’er hoort zeggen “Autocad in de cloud? Nee, dat is nog niet mogelijk…”, dan kun je dus antwoorden: “Onzin, LOSNING ICT kan het wel!”.
Meer informatie
Wil je na het lezen van deze blog meer weten over onze oplossing en wat ons cloudplatform voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op of bel ons rechtstreeks op 088 567 6464. We staan je graag te woord en richten desgewenst een demo-omgeving voor je in. Hiermee kun je zelf vrijblijvend kunt testen hoe jouw werkomgeving in de cloud draait en presteert!