Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Waarom BIM360 niet de beste oplossing is om samen te werken

BIM360 vs BIM Cloud werkplek, hoe goedkoper ook nog beter kan zijn.

Samenwerken is de voornaamste reden om te starten met BIM360. Zowel intern als extern. Met BIM360 Design kun je op verschillende locaties werken aan hetzelfde bestand en centraal wijzigingen opslaan, zonder toegelaten te hoeven worden tot servers van andere bedrijven.

Maar BIM360 heeft niet alleen maar voordelen en kan wel eens een grotere kostenpost worden dan het lijkt. Om te begrijpen of BIM360 de juiste keuze is, is het goed om een stap terug te doen en naar het grotere geheel te kijken. Stel jezelf de vraag wat jij nodig hebt om goed te kunnen werken en wat je huidige uitdagingen zijn op ICT gebied. Om je te helpen hebben wij een aantal overwegingen op een rijtje gezet.

BIM 360 versus BIM Cloud | LOSNING ICT

Uitdagingen als BIM specialist

 

  • Werken op een andere locatie

In huidige tijden is de noodzaak om op andere locaties te kunnen werken groot geworden maar niet nieuw. Overal en altijd kunnen werken, zelfs op de bouwplaats is een behoefte die we ook voor de coronacrisis al kenden van onze gebruikers. Op locatie werken vraagt een andere infrastructuur voor je bedrijf. Toegang tot applicaties en bestanden, back ups, dataveiligheid. Bij thuiswerken komt meer kijken dan alleen maar een laptop met veel rekenkracht.

  • Samenwerken in hetzelfde bestand

Voor veel BIM managers en andere modelleurs is het belangrijk om bestanden te kunnen delen en bewerken. Met BIM360 is dit een prima oplossing echter realiseer je wel dat een verandering pas zichtbaar wordt in je team nadat het gepubliceerd is. Er is geen real-time verbinding, het risico op faalkosten blijft bestaan.

  • Hardware en servers

Met een cloudoplossing als BIM360 is het nog steeds noodzakelijk om zelf te investeren in hardware en licenties. Software moet op het device staan waar je mee wilt werken. Kortom, een goede IT infrastructuur is nog steeds zeer belangrijk. BIM360 heeft als voordeel dat een extern persoon geen toegang hoeft te krijgen tot je lokale server om te kunnen samenwerken. Echter, dataveiligheid is nog steeds zeer relevant als je inlogt met je eigen laptop. Veel bedrijven zijn in dat opzicht kwetsbaar geworden met gebruik van externe netwerkverbindingen

  • ICT kosten

Een BIM360 Design licentie kost ongeveer 100 euro per maand. Daarnaast blijven de kosten bestaan voor: benodigde licenties, ICT beheer, een zware laptop of desktop voor de performance en je hebt server of storage ruimte nodig voor je andere BIM applicaties zoals Sketchup, Tekla, ArchiCAD en Solibri

Is er een alternatief? Jazeker!

Werken vanuit een BIM Cloud werkplek geeft dezelfde voordelen als BIM360 biedt, namelijk de mogelijkheid om samen te werken aan een tekening of ontwerp. Een Cloud oplossing geeft daarnaast meer vrijheid, zekerheid en is uiteindelijk voordeliger dan het ICT beheer in eigen hand te houden

  • Zware grafische applicaties draaien vanuit de Cloud

Dit betekent dat je vanaf iedere laptop, tablet of computer kunt inloggen en je bestanden kunt bekijken en bewerken, waar je ook bent. Geen dure hardware nodig en mogelijke besparingen op licenties. Een device en een netwerkverbinding om in te kunnen loggen en je hebt dezelfde performance als op kantoor. Up- en downloadtijden zijn er niet, je werkt via de server.

  • Samenwerken aan bestanden

Real-time samenwerken aan een bestand, veranderingen zijn direct zichtbaar voor het team. Ook in een Cloud omgeving kun je prima samenwerken zonder toegang te hoeven verlenen tot je server.

  • Dataveiligheid

Alle bestanden staan veilig op een server en niet op je laptop of ander device. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je niet onbewust gehackt kunt worden op een onbeveiligd netwerk maar zorgt er ook voor dat bij verlies of diefstal bestanden nooit bij derden terecht komen.

  • Kosten efficiënt

Een BIM Cloud werkplek kost ongeveer 150 euro per maand maar dan ben je ook volledig ontzorgd. Geen apart ICT beheer, een 24/7 helpdesk, updates en back ups draaien automatisch en je kunt per maand op en afschalen in het aantal gebruikers. Teamleden die geen grafisch werk verrichten, worden deze tegen een ander tarief ingericht. Cloud beheer is op alle vlakken aan te passen en flexibel.

Conclusie

BIM360 is een goede oplossing om te samenwerken. Het biedt buiten een IT oplossing ook mogelijkheden tot project management en team communicatie. Echter het lost maar een klein stukje van je totale ICT puzzel op waardoor het totale kostenplaatje wel eens anders kan uitvallen dan verwacht.

Wil je samenwerken in bestanden, risico op verlies en diefstal verminderen en op de lange termijn besparen op je ICT beheer, kijk dan eens naar de mogelijkheden van een BIM Cloud werkplek. Applicaties als Revit, Solidworks, Tekla en Solibri draaien moeiteloos, met dezelfde rekenkracht en snelheid in een Cloud omgeving.

In deze tijd van ‘overal moeten kunnen’ werken is een Cloud oplossing een verademing voor menig werknemer en een zorg minder voor het bedrijf. De toekomst is dichterbij dan je denkt.

Rene Schreuders is eigenaar en expert op het gebied van Grafisch Cloud werkplekbeheer.

*Met BIM360 wordt in dit blog BIM 360 design bedoeld.

Gerelateerde berichten
Doe deze gratis phishingtest | online weerbaarheid | cybersecurity

Hoe alert ben jij op phishing? Doe de test!

Oktober is cybersecurity maand! Begin oktober schreef het Digital Trust Center dat 19% van de kleine bedrijven geen cybermaatregelen neemt en dat terwijl...

Lees meer
Office 365 wordt Microsoft 365 Nieuwe naam, meer functionaliteiten

Office 365 wordt Microsoft 365 Nieuwe naam, meer functionaliteiten

Microsoft heeft aangekondigd om de naam van het product Office 365 te veranderen in Microsoft 365. Voor onze klanten verandert er niets, de naam wordt...

Lees meer
Wat kun je doen om cybercrime te voorkomen | tips en advies

Wat kun je doen om cybercrime te voorkomen

In deel I van deze serie blogs over cybercrime, To be hacked, or not to be, zijn we dieper ingegaan op de verschillende vormen van online criminaliteit die we...

Lees meer