Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Hoe duurzaam is een datacenter?

Energieslurpers, groot waterverbruikers, verspilling van bouwgrond. Datacenters hebben een behoorlijk negatief imago, maar is dat eigenlijk terecht? Hoeveel verbruikt een datacenter aan energie en wat is daarvan de impact op de gebruiker en de maatschappij. Wat doe je als je duurzaam wilt werken.

Dataopslag, clouddiensten, internet, social media. Onderdelen van ons dagelijkse leven. De vraag is al lang niet meer of je datacenters gebruikt, maar alleen in welke mate. Als bedrijf heb je hier nog een extra keuze. Kies je voor je bedrijfsprocessen en data nog voor een server, of ga je helemaal over naar de Cloud.

Blog | Hoe duurzaam is een datacenter?

Datacenters, koplopers in duurzame innovatie

De digitalisering van de maatschappij verloopt in een razendsnel tempo. Sinds 2015 is het internetverkeer met 440% gestegen. (bron: Dutchdatacenters ) Het energieverbruik van datacenters bleef echter stabiel. Met name Nederlandse datacenters zijn zeer energie-efficiënt.

Het lijkt onlogisch maar datacenters helpen juist het energieverbruik van de snelgroeiende IT-sector te stabiliseren. Tijdens de coronacrisis steeg het internetverkeer met 40 procent door thuiswerken en thuisonderwijs. Het energieverbruik in datacenters steeg in dezelfde periode met maar 1 tot 4 procent. Thuiswerken leverde een dagelijkste energiebesparing op van 8%. En dat terwijl Nederlandse datacenters al voor 88% op duurzaam opgewekte stroom draaien. 

Een server op eigen locatie is veel minder efficiënt. De capaciteit wordt vaak niet volledig benut waardoor energieverbruik per gebruiker hoger is. Ook wordt het stroomverbruik van een eigen server onderschat, zeker als deze in een gekoelde ruimte staat. Voor datacenters is focus op energieverbruik een tweede natuur. Niet in de laatste plaats voor hun eigen concurrentiepositie.

De impact op onze drinkwatervoorziening

80-90% van de tijd gebruikt een datacenter geen water bij het koelproces. Volgens het jaarlijkse onderzoek door het CBS zijn de datacenters goed voor 0,075% van het totale waterverbruik in Nederland. In verhouding een klein gedeelte van de totale watervoorziening. Tegenwoordig zijn veel datacenters luchtgekoeld en is apparatuur doorontwikkeld waardoor de temperatuur in een datacenter kan oplopen tot wel 27 graden.

Onderzoek van de Dutch Digital Association laat zien welke impact datacenters hebben op een aantal kritieke factoren ten opzichte van de top 5 gebruikers per categorie.

Verbruik datacenters t.o.v. totale verbruik

Bron: DDA

De Cloud is de toekomst

Datacenters zijn energieslurpers, feit. Echter, zouden we allemaal een eigen server behouden dan zou het totale energieverbruik vele malen groter zijn. Goed voorbeeld is de overheid, die van 64 ICT-ruimtes naar 5 grote datacenters verhuisde en daarmee 50% van haar stroom reduceerde.

Datacenters gebruiken nu al voor 88% duurzaam opgewekte stroom en dit percentage stijgt nog steeds.

Tegelijkertijd zijn er initiatieven om de restwarmte van de datacenters te gebruiken voor het verwarmen van woningen. Potentieel kunnen er 1 miljoen huishoudens verwarmd worden, wat vele malen goedkoper is dan gas en enorme hoeveelheden CO2 kan besparen. Afgelopen jaren zijn er al meerdere projecten met restwarmte succesvol van de grond gekomen.

Overstappen naar de Cloud doe je om meerdere redenen. Eén ervan is duurzaamheid. Lagere energiekosten bij gebrek aan een eigen server, minder kapitaalvernietiging door langer gebruik van eenvoudige laptops, geen investering in nieuwe server hardware.

Twijfel je over de overstap naar de Cloud of heb je intern niet de juiste kennis om een goede afweging te maken? Wij denken vrijblijvend met je mee en laten je graag zien welke redenen er voor jouw bedrijf nog meer zijn om deze digitale stap naar te toekomst te maken. Neem gerust contact op om verder kennis te maken. 

Gerelateerde berichten
Klantcase Megaborn | meer flexibiliteit en dataveiligheid

Klantcase: Megaborn

Werken aan oplossingen op het gebied van infra, verkeer en mobiliteit, dat doet Megaborn al meer dan 25 jaar. Van advies tot ontwerp tot realisatie, in nauwe...

Lees meer
2022 Here we come! | LOSNING ICT

2022, here we come!

Eind december, alweer een jaar voorbij. Een jaar waarin Covid-19, zowel zakelijk als privé, nog steeds een (te) grote rol heeft gespeeld. Een jaar dat...

Lees meer
De 8 meest voorkomende frustraties van ICT beheer

De 8 meest voorkomende frustraties van ICT beheer

Iedere dag probleemloos opstarten, laptops die altijd werken, bestanden en applicaties die moeiteloos toegankelijk zijn, ook thuis of op locatie. Het zou de...

Lees meer