Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Is Cloud computing het nieuwe groene werken?

We leven in een wereld waar druk op het milieu en de noodzaak om duurzamer te leven steeds belangrijker worden. Cloud computing (en de daarbij benodigde datacenters) heeft voor sommigen een negatief imago, toch draagt juist deze digitale transformatie bij aan het aanzienlijk verminderen van onze ecologische voetafdruk

Blog | cloud computing | duurzaam | groen | toekomstbestendig

CO2 uitstoot

-30%

Energieverbruik

-50%

Ecologische voetafdruk

-88%

Wat is Cloud computing?

Cloud computing is het leveren van computerdiensten zoals opslag, rekenkracht en software via het internet. In plaats al deze middelen lokaal op je eigen computer of server, maak je gebruik van gedeelde resources die zich bevinden in grote datacenters. Waar deze datacenters met jouw bestanden en gegevens staan, dat ligt aan het type Cloud waar je voor kiest. We schreven eerder een blog over: Wat is Cloud computing en een uitleg over de verschillende typen Cloud oplossingen.  

Duurzamer door lager energieverbruik

Een van de meest directe manieren waarop Cloud computing bijdraagt aan het verminderen van je ecologische voetafdruk, is door het aanzienlijk verminderen van het energieverbruik. Traditionele serverruimtes vereisen enorme hoeveelheden elektriciteit om servers koel te houden en te laten draaien. Aanbieders van clouddiensten kunnen door schaalvoordeel veel efficiënter werken zoals het bundelen van servers en het uitschakelen van inactieve servers. Je gebruikt alleen wat je nodig hebt. Hierdoor wordt het totale energieverbruik per persoon verminderd.

Wist je dat Nederlandse datacenters voor minimaal 88% op duurzame stroom draaien?

Duurzamer door verminderde productie van hardware

Door het gezamenlijke gebruik van een datacenter, is er geen noodzaak meer voor het kopen van een fysieke server op locatie. Dit betekent dat er minder hardware geproduceerd wordt dus minder grondstoffen en minder energie voor fabricage.

Werk je volledig in een Cloud oplossing dan staan al je programma’s in de Cloud. Je rekenkracht komt vanuit de Cloud en je bestanden staan in de Cloud. Het grote voordeel is dat je vanaf ieder werkstation kunt werken zolang je verbinding hebt via internet. Dit betekent dat je niet hoeft te investeren in nieuwe computers omdat de rekenkracht niet meer voldoende is of de dataopslag achterhaald. Computers hebben dus een veel langere levensduur.

Minder produceren is minder energieverbruik en vooral ook minder afval.

Duurzamer door verhoogde flexibiliteit en mobiliteit

Een ander groen voordeel van Cloud computing is de mogelijkheid om flexibeler en mobieler te werken. Met clouddiensten kunnen werknemers eenvoudig vanuit huis werken of iedere andere locatie. Thuiswerken heeft sinds Covid-19 een vaste plek in het nieuwe werken gekregen. Het verminderen van woon-werkverkeer draagt bij aan een duurzamere levensstijl.

Conclusie

Cloud computing is niet alleen een technologische vooruitgang, het is onderdeel van duurzamer werken en leven. Door middel van verminderd energieverbruik, minder productie van hardware, minder afval, en verminderde uitstoot van broeikasgassen, draagt Cloud computing aanzienlijk bij aan het verminderen van onze ecologische voetafdruk. Je leest er meer over in ons andere blog: Hoe duurzaam is een datacenter?

Kun je hier zelf nog iets aan bijdragen? Jazeker! Minder data is minder verbruik. Wees kritisch in alles wat je wil bewaren en opslaan. Voor iedere foto, ieder bestand, is ruimte nodig in een datacenter. Minder opslag is minder energieverbruik. Duurzaam werken begint ook bij jezelf!

Gerelateerde berichten
Waarom moet je zelf een back-up van Office 365 maken? LOSNING ICT

Microsoft draait zelf géén volledige back-up

Ga jij er vanuit dat je altijd over álle data in Microsoft 365 kunt beschikken? Dat je altijd controle over je data hebt? Als je deze vragen met...

Lees meer
Microsoft Office blokkeert gebruik van macro's | LOSNING

Microsoft Office blokkeert gebruik van macro's

Vanaf april wordt het minder eenvoudig voor Microsoft Office-gebruikers om macro's in te schakelen bij Office-documenten. Macro's worden gebruikt om...

Lees meer
Werken met een Grafische Cloud werkplek | Atelier Pro

Met de Cloud Werkplek hebben we meer bedrijfszekerheid

Het te snel moeten vervangen van goede computers vanwege processorsnelheid en werkgeheugen, te afhankelijk zijn van servers en het beheer ervan. Het risico van...

Lees meer