Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Is de public cloud minder veilig?

In de Tweede Kamer zijn er vragen gesteld over Nederlandse universiteiten die data opslaan bij Amerikaanse cloudproviders. Met name worden er vragen gesteld over het risico van spionage, cybersecurity maar ook of de universiteiten niet teveel afhankelijk worden van grote techbedrijven zoals Microsoft en Amazon.

Is het gebruik van publieke clouddiensten inderdaad minder veilig dan een private cloud. Wat is het verschil tussen verschillende cloud diensten en hoe bepaal ik voor mijn bedrijf de juiste cloud strategie.

Is de public cloud minder veilig?

Wat is de public cloud

Maak je gebruik van de publieke cloud, dan neem je een dienst af van een cloud provider. Je betaalt abonnementskosten voor een standaard softwareprogramma, een e-mailprogramma of je dataopslag. Omdat je met een groep dezelfde dienst afneemt, is dit voordelig. De cloud wordt beheerd door de cloud aanbieder.

Werk je met publieke clouddiensten dan is het onbekend waar je data is opgeslagen. Is er een datalek, storing of veiligheidsissue, dan ben je volkomen afhankelijk van je provider en heb je geen zicht op wat er op de achtergrond gebeurd. Je bent één van de vele klanten.

Het is goed mogelijk dat je data opgeslagen staat buiten Europa. Hier gelden andere regels op het gebied van bescherming persoonsgegevens. Is er een calamiteit dan heb je meestal geen idee of jouw data daarbij betrokken is. Dit is één van de redenen waarom er kamervragen zijn gesteld. Cybersecurity is nog wel eens een issue bij publieke clouddiensten.

Public versus private cloud

Kies je voor een leverancier van private cloud diensten, dan wordt er een Cloud omgeving speciaal ingericht voor jouw bedrijf. Hier kan ook bedrijfsspecifieke software in staan. Private cloud leveranciers werken met datacenters zodat exact bekend is waar je data staat. ICT-beheer is vaak onderdeel van de overeenkomst. Zo is je ICT-leverancier je partner die niet alleen zorgt voor updates en back-ups maar ook advies en support geeft, zoals gebruik van een helpdesk.

Private cloud leveranciers met een ISO27001 certificaat voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid. Werk je met een ISO gecertificeerde ICT leverancier, dan zijn de risico’s op datalekken of andere problemen met persoonsgegevens, minimaal.

Hoe bepaal ik de juiste cloud strategie

Of je kiest voor de public cloud of een private cloud hangt af van vele factoren. Welk type programma’s gebruik je, welke investeringen wil je doen. Heb je een behoefte aan een helpdesk. Is er IT-kennis binnen je bedrijf. Om de juiste strategie te bepalen is het goed om te starten met het analyseren van de huidige situatie en te bepalen welke factoren essentieel zijn voor jouw bedrijf.

Het bepalen van je uitgangspunten zal leidend zijn in het advies van je ICT leverancier. Er zijn meer opties dan alleen public en private. Zo is er de mogelijkheid om te kiezen uit het beste van twee werelden, de hybride cloud. Ook Microsoft Azure biedt nieuwe mogelijkheden. Dit platform heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Kies een ICT-leverancier die alle diensten kan aanbieden en dus advies geeft wat voor jouw bedrijf de beste oplossing is.

Conclusie

Is de public cloud minder veilig en worden er terecht vragen gesteld in de kamer? Wij denken van wel. In Europa zijn we nu eenmaal een stuk verder in onze wetgeving met betrekking tot dataveiligheid en het beschermen van persoonsgegevens. Zicht en grip hebben op je eigen data is essentieel in deze tijd van cybercrime en spionage. Er zijn talloze voorbeelden beschikbaar zoals recent de cyberaanval op de bibliotheek van Rotterdam.

Toch is de vergelijking niet meer zo zwart-wit als voorheen. Microsoft Azure is het meest innovatieve publieke cloud platform wat er momenteel beschikbaar is. Het voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van dataveiligheid en biedt mogelijkheden om een regio te kiezen voor je dataopslag. Hiermee voldoe je aan de wetgeving dat je data staat opgeslagen binnen de Europese Unie.

Wil je eens sparren over migratie naar de cloud of advies over de cloud strategie die voor jouw bedrijf het beste en voordeligst is? Je kunt ons vrijblijvend bellen of mailen, het contactformulier geeft je alle details. Heb je niet de juiste kennis in huis, wij denken graag met je mee.

Gerelateerde berichten
Hoe voorkom je een Citrix lek | LOSNING ICT

Hoe voorkom je een Citrix lek

Vandaag wederom in het nieuws en nog steeds actueel, bedrijven die kampen met een lek in hun databeveiliging. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC)...

Lees meer
Privacy van klanten beter door optimale databeveiliging | LOSNING

Wat heeft de Europese Dag van de Privacy met databeveiliging te maken?

Vandaag is de Europese Dag van de Privacy. Een dag om als burger, maar zeker ook als bedrijf, even stil te staan bij wat privacy nou eigenlijk is en hoe je...

Lees meer
Klantcase Whitevision | veilig in de cloud | LOSNING ICT

Klantcase: Whitevision

Eentonig en repeterend werk de wereld uit helpen waardoor wordt bijgedragen aan het werkgeluk van mensen -  met deze missie startte Frank de Wit in 2005...

Lees meer