NIS2: Wat houdt de meldplicht in?
In onze blog NIS2: Wat is het en waarom is het belangrijk? hebben we uitgelegd wat NIS2 is en voor welke sectoren het belangrijk is. We visualiseerden het verschil tussen essentiële en belangrijke sectoren en legden uit dat NIS2 van toepassing is als je toeleverancier bent binnen het kernproces van een NIS2 entiteit, ook als je eigen organisatie niet onder de standaardcriteria valt. In dit blog gaan we dieper in op de meldplicht, samen met de zorgplicht (lees hierover het blog NIS2 | 10 maatregelen om aan de zorgplicht te voldoen) de pijlers waar bedrijven aan moeten voldoen.

Nog even terug naar NIS2 en wat het is
De NIS2-richtlijn is een Europese wetgeving die gericht is op het verbeteren van de cyberveiligheid binnen de EU. Deze richtlijn volgt de oorspronkelijke NIS (Netwerk- en Informatiesystemen) richtlijn op en stelt strengere eisen aan organisaties in cruciale sectoren zoals energie, transport, gezondheidszorg en digitale infrastructuur. Het doel van NIS2 is om de weerbaarheid van netwerken en informatiesystemen te versterken, zodat bedrijven en diensten beter beschermd zijn tegen cyberaanvallen en andere digitale dreigingen.
De meldplicht onder NIS2
Een belangrijk onderdeel van NIS2 is de meldplicht. Deze verplicht organisaties om ernstige beveiligingsincidenten zo snel mogelijk te melden aan de relevante autoriteiten, zoals de nationale toezichthouder of het Computer Security Incident Response Team (CSIRT). De meldplicht is bedoeld om vroegtijdig inzicht te krijgen in cyberdreigingen en incidenten, zodat andere organisaties gewaarschuwd kunnen worden en verdere schade kan worden beperkt.
Tijdlijn en proces van melding
De meldplicht onder NIS2 vereist dat een organisatie een melding maakt in drie fasen:
- Initiële melding binnen 24 uur na het ontdekken van een incident, waarin de ernst van het incident wordt ingeschat.
- Gedetailleerde update binnen 72 uur, waarin meer informatie wordt gegeven over de omvang en gevolgen van het incident.
- Eindrapport binnen één maand, waarin de volledige impact en genomen maatregelen worden beschreven.
Wat als je niet aan de meldplicht voldoet?
Voldoe je als organisatie niet aan de meldplicht, dan kan dit leiden tot stevige boetes en andere sancties. Hiermee benadrukt de overheid hoe belangrijk het is dat organisaties hun interne processen en IT-infrastructuur klaar hebben om snel en effectief te kunnen reageren op incidenten.
NIS2 moet bijdragen aan een veiligere digitale omgeving in Europa. Met de NIS2 en de bijbehorende meldplicht wil de EU een veiligere digitale omgeving creëren door transparantie en snelle respons op cyberincidenten te bevorderen. Organisaties moeten zich daarom voorbereiden op deze nieuwe eisen door hun cyberbeveiligingsbeleid te versterken en incident-respons-processen te optimaliseren. Welke rol je ICT-leverancier hierin speelt zetten we uiteen in onze volgende blog.
Wil je meer weten over NIS2 of over dataveiligheid? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag je organisatie dataveiliger te maken!