Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Wat is Cloud computing of werken in de cloud?

Een onvermijdelijke stap naar vooruitgang voor het MKB

Cloud computing betekent een grote verandering ten opzichte van de traditionele ICT Infrastructuur die we in het MKB nog vaak tegenkomen. Deze benodigde verandering, gebrek aan eigen kennis en het wellicht moeten overstappen naar een andere ICT partner zijn vaak redenen om de beslissing uit te stellen of om toch te investeren in nieuwe servers. Dat is zonde want in de Cloud werken is voor ieder bedrijf een onvermijdelijke stap naar vooruitgang.

Onbekend is onbemind terwijl Cloud computing veel voordelen heeft. Waarschijnlijk gebruik je al meer Cloud oplossingen dan je bewust bent; zoals je persoonlijke email account, Office365 of publieke Cloud services zoals Dropbox, Apple iCloud en Google Drive. Met de juiste inlogcode kun je overal bij je opgeslagen foto’s en documenten. Toch vinden MKB eigenaren het vaak spannend om voor het bedrijf over te stappen of twijfelt men aan de mogelijkheden voor branche specifieke software zoals zware grafische programma’s.

Wat is Cloud computing of werken in de cloud?

Wat is Cloud computing

Met werken in de Cloud, staan al je bestanden, software, opslag, databases, back-ups op de dataserver van je Cloud werkplek beheerder. Je hebt zelf geen server meer nodig en kunt vanaf iedere computer bij je gegevens en je applicaties.

Geen kostbare computer voor extra rekenkracht of om een specifieke applicatie te gebruiken, alle programma’s werken direct vanuit dataserver en zijn via een eenvoudige internetverbinding met ieder device te bereiken. Dit geldt niet alleen voor standaard programma’s maar ook voor speciale bedrijfssoftware of bijvoorbeeld zware grafische 3D applicaties. Buiten het feit dat het zeer kostenefficiënt is, is het ook veel veiliger al voelt dit, bij het uit handen geven van opslag en back-ups wellicht niet zo.

Voordelen van Cloud computing of online werken

Werken vanuit een Cloud werkplek heeft veel voordelen ten opzichte van het traditionele ICT Beheer. We lichten er een paar voor je uit:

       Voordelen cloud werkplek

Type Cloud computing

Publieke of openbare Cloud

Software, hardware en ondersteunende infrastructuur zijn eigendom van de Cloud provider, toegang verloopt via een webbrowser. Bij een publieke Cloud neem je een dienst af en heb je geen idee waar je data staat, dit kan overal ter wereld zijn. Dataveiligheid is bij de publieke Cloud nog wel eens een kritieke factor.

Private of zakelijke Cloud

Hierbij betaal je een Cloud provider voor hosting van jouw software en data in hun datacenter. Je krijgt als het ware een eigen gedeelte van de server die verder door de provider onderhouden en beheerd wordt. Een private Cloud kent een hogere mate van beveiliging en privacy dankzij bedrijfsfirewalls en interne hosting. Specifieke kennis van bijvoorbeeld zware grafische applicaties in bepaalde branches kan noodzakelijk zijn om de juiste performance te krijgen en kan niet iedere Cloud provider aanbieden.

Hybride Cloud

Wil je openbare Cloud oplossingen combineren met private Cloud of eigen servers, dan spreek je over een hybride Cloud. Er zijn ICT aanbieders die niet alle software met de juiste performance werkend krijgen in een private Cloud. Zij adviseren klanten vaak te werken met VPN verbindingen of te werken via Remote Desktop. Groot nadeel van deze oplossing is dat je alsnog eigen servers, hardware en beheer nodig hebt. Meer over voor- en nadelen van andere manieren om op afstand te werken lees je hier

Conclusie:

In deze tijd waar thuiswerken de nieuwe standaard lijkt te worden is het wellicht tijd om uit de comfort zone stappen van het bekende ICT beheer en de mogelijkheden te gaan bekijken van het nieuwe werken. Zeker wanneer je servers binnenkort vervangen moeten worden.

Overal en altijd kunnen werken met iedere applicatie, geen eigen servers, real-time samenwerken, dus minder risico op een verkeerde versie gebruiken. Er zijn tal van voorbeelden van vooruitgang waarbij je niet alleen kosten gaat besparen maar ook je werknemers een fijne en productieve manier van werken geeft. Vraag eens een second opinion als je huidige ICT partij wellicht niet alle mogelijkheden kan aanbieden. Wij delen graag onze kennis om jou verder vooruit te helpen.

Rene Schreuders is senior adviseur voor Cloud werkplekken en expert in Grafische Cloud werkplekken.

Gerelateerde berichten
Klantcase | Spark design & innovation | Cloud | LOSNING ICT

Klantcase: Spark design & innovation

Spark design & innovation is een toonaangevend ontwerpbureau gericht op productontwikkeling zowel in vormgeving en gebruikstoepassing als in technologische...

Lees meer
Nieuw jaar, nieuw logo, nieuwe website | LOSNING ICT

Nieuw jaar, nieuw logo, nieuwe website!

Bezoekers van de oude website wisten het allang, we waren er aan toe! Als ICT partner voor kleine en grote bedrijven staan we al acht jaar lang 24/7 klaar voor...

Lees meer
Werken met Solibri vanuit een grafische cloud werkplek

Werken met Solibri vanuit een grafische cloud werkplek

Overal en altijd de laatste versie vanaf iedere PC, laptop of tablet. Het is de tijd van digitalisering. We zijn online en willen en overal kunnen werken....

Lees meer