Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Wat is disaster recovery en 4 redenen waarom je het nodig hebt.

Organisaties genereren, verwerken en bewaren meer data dan ooit tevoren. Een calamiteit zoals een natuurramp, een cyberaanval of technisch falen, kan enorme bedrijfsrisico’s met zich meebrengen. Het terughalen van data door middel van een goede back-upstrategie is bij veel bedrijven goed geregeld. Maar is dit voldoende om snel weer operationeel te zijn?

Disaster recovery | 4 redenen waarom het belangrijk is | ICT

Wat is disaster recovery?

Disaster recovery betekent het volledig herstellen van al je informatiesystemen. Het is een volledige oplossing die verder gaat dan alleen het terughalen van verloren data. Disaster recovery is gericht op het behouden van de kritieke IT-functionaliteit of het zeer snel herstellen ervan. Een goed disaster recovery plan bestaat uit een duidelijk stappenplan waarin exact beschreven staat wie wat moet doen in geval van een calamiteit.

Wat is het verschil tussen disaster recovery en een back-up strategie?

Een goede back-up strategie is onderdeel van je disaster recovery strategie. Een back-up strategie garandeert dat je data op meerdere locaties wordt bewaard, waarvan minimaal één extern. Een disaster recovery strategie gaat verder dan dat. Is er een datalek of cyberaanval dan kunnen de back-ups onderdeel zijn van het herstelplan.  

Wat kost een goede disaster recovery strategie?

Een goed disaster recovery plan (DPA) vraagt om voorbereiding en kennis en zal regelmatig geactualiseerd moeten worden.

Allereerst zal er een risicoanalyse plaatsvinden met de mogelijke impact op de organisatie. In deze risicoanalyse zal duidelijk beschreven worden waar applicaties en data zich bevinden. Welke kritische bedrijfsprocessen zijn afhankelijk van IT en welke gevolgen kunnen ontstaan voor de verschillende bedrijfsonderdelen.

Recovery Time Objective (RTO) en Recovery Point Objective (RPO)

RTO is de tijd die acceptabel is waarin een organisatie weer operationeel is. Hoe korter de tijd, hoe groter de investering. RPO geeft de tijd aan die tussen twee back-ups mag zitten. Ook hier geldt, hoe korter de minimale tijd tussen twee back-ups, des te hoger de kosten.

visualisatie van recovery time en recovery point

Waarom is disaster recovery belangrijk voor mijn organisatie?

  1. Allereerst is het hebben van een disaster recovery plan (DRP) essentieel voor de continuïteit van je bedrijfsprocessen. Een DRP kan de impact van een calamiteit op je bedrijfsactiviteiten beperken en zorgen dat je snel weer operationeel bent.
  2. De financiële gevolgen van het stilvallen van een productieproces kunnen enorm zijn. Productieverlies, inkomstenverlies en herstelkosten kunnen voorkomen worden bij het volgen van een goede DRP.
  3. Een goede DRP waarborgt het beschermen van je kritieke bedrijfsdata zoals klantgegevens, financiële gegevens en belangrijke interne documenten. Onderdeel van de DRP is een back-up strategie. Niet alleen kun je hiermee je data herstellen, je bent ook gewapend tegen mogelijke gijzeling van gegevens door cybercriminelen.
  4. En last but not least, je laat aan je klanten zien dat je crisismanagement als onderdeel van je bedrijfsproces ziet. Het gaat niet alleen om jouw gegevens, verlies van data kan ook direct invloed hebben op je klanten.

Conclusie:

In deze tijd waar de gevolgen van natuurrampen, cyberaanvallen en andere onverwachtse calamiteiten dagelijks nieuws zijn, is het essentieel voor bedrijven om hier optimaal op voorbereid te zijn. Een goede disaster recovery strategie vergt tijd en kennis om op te stellen maar zal ook regelmatig geoefend en bijgewerkt moeten worden. Het moet een praktisch en uitvoerbaar plan zijn, gericht op snel herstel van data en bedrijfsprocessen.

Wil je meer weten over een goede disaster recovery strategie? Wij vertellen je graag meer over onze visie voor het opstellen van een goede disaster recovery plan.

Gerelateerde berichten
6 tips: Hoe kies je de juiste ICT partner

6 tips: Hoe kies je de juiste ICT partner

Er kunnen verschillende redenen zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe ICT Partner. Je bedrijf groeit en er komen nieuwe en andere behoeftes op ICT gebied op...

Lees meer
Klantcase Loo van Eck | ICT Partner | Samenwerken | LOSNING ICT

Klantcase: Loo van Eck

In 1983 startte Gijs van ’t Loo en Hans van Eck het communicatiebureau Loo van Eck, één van de eerste bureaus dat trainingen gaf in...

Lees meer
Windows Server 2019 zorgt voor meer flexibiliteit | LOSNING ICT

Windows Server 2019 zorgt voor meer flexibiliteit

In oktober vorig jaar is Windows server 2019 op de markt gekomen. Het upgrade proces van onze infrastructuur is in volle gang. Windows Server 2019 is een...

Lees meer