Wat is een goed wachtwoordenbeleid?
Databeveiliging is een onderwerp dat steeds vaker bovenaan de agenda komt te staan. En terecht, want aanvallen van buitenaf worden steeds slimmer en de data die je verzamelt wordt steeds uitgebreider. Toch hebben veel bedrijven een armzalig wachtwoordenbeleid waardoor bestanden te benaderen zijn met bijvoorbeeld wachtwoorden als ‘Welkom2021’ en 'Voorjaar2021'.
Hoe wordt een wachtwoord gekraakt?
Om een wachtwoord te kunnen kraken doorlopen kwaadwillenden een stappenplan. Ze berekenen met slimme apparatuur het aantal mogelijkheden om het wachtwoord te kunnen achterhalen. Ze hebben daarvoor verschillende fasen die ze doorlopen. Van het simpelweg toevoegen of weglaten van een getal tot het toevoegen van eerder gekraakte wachtwoorden. We zullen binnenkort een aparte blog schrijven over hoe ‘krakers’ te werk gaan, zodat je je nog bewuster wordt van de mogelijkheden die een kwaadwillende heeft om je wachtwoord te achterhalen en daarmee dus het belang van een sterk wachtwoord.
Hoe stel je een goed wachtwoordenbeleid op?
Onderzoek toont aan dat veel mensen nog altijd kiezen voor makkelijke en algemene wachtwoorden zoals ‘Welkom2021’ of 'Voorjaar2021". Dit is én een kort wachtwoord én het bevat algemene woorden die gebruikers als ‘lekker makkelijk’ bestempelen. Beiden zorgen ervoor dat een dergelijk wachtwoord makkelijk door buitenstaanders gekraakt kan worden. Wanneer je echt een goed wachtwoord wilt maken, bedenk je dan dat de lengte van belang is en de verscheidenheid aan karakters. Ga uit van de volgende regels:
- maak een wachtwoord van minimaal 8 karakters
- gebruik minimaal 1 hoofdletter
- gebruik minimaal 1 kleine letter
- gebruik minimaal 1 cijfers
- gebruik minimaal 1 vreemd teken (zoals *#^&)
Extra tips voor een sterk wachtwoordenbeleid
Met eerdergenoemde regels geef je al invulling aan een sterk wachtwoordenbeleid. Vermijd daarbij het gebruik van eigen namen of inlognamen en algemene woorden zoals ‘welkom’, ‘zomer’ of ‘werk’. Een ander advies is het gebruik van een zogenaamde authenticator app. Deze app geeft je de mogelijkheid om via twee stappen in te loggen. Een code of je fingerprint geeft je toegang to je app, deze geeft je vervolgens een unieke code om in te loggen.
En last but not least, definieer een wachtwoordenbeleid binnen je bedrijf en communiceer dit met je medewerkers zodat iedereen bewust is van het belang van sterke wachtwoorden.
Met dit beleid gaan wachtwoorden beter en daarmee veiliger worden.
Heb je hulp nodig bij het aanmaken van een goed wachtwoord? Wil je meer weten over databeveiliging?
Neem dan contact met ons op en we helpen je graag verder!