Menu
info@losning.nl 088 567 6464 Klantportaal Ondersteuning op afstand

Wat is een Grafische Cloud werkplek voor architecten?

Een onvermijdelijke stap naar vooruitgang.

Cloud computing betekent een grote verandering ten opzichte van de traditionele ICT Infrastructuur die we bij architecten nog vaak tegenkomen. Het ontbreken van kennis en ervaring op het gebied van Cloud computing en het wellicht moeten overstappen naar een andere ICT partner zijn vaak redenen om de beslissing uit te stellen of om toch te investeren in nieuwe servers. Dat is zonde want in de Cloud werken is voor ieder bedrijf een onvermijdelijke stap naar vooruitgang en veiliger dan het houden van eigen servers.

Onbekend is onbemind terwijl Cloud computing veel voordelen heeft. Waarschijnlijk gebruik je al meer Cloud oplossingen dan je bewust bent; zoals je persoonlijke email account, Office365 of publieke Cloud services zoals Dropbox, Apple iCloud en Google Drive. Met de juiste inlogcode kun je overal bij je opgeslagen foto’s en documenten.

Toch is onze ervaring dat architectenbureaus het nog vaak spannend vinden voor het bedrijf om over te stappen. Men twijfelt aan de mogelijkheden en performance voor branche specifieke software zoals Revit, Autocad, Enscape, Sketchup en Vectorworks. Ook heeft men het gevoel dat je data ergens anders onderbrengen niet veilig is of dat het werken in de cloud veel kostbaarder is dan eigen beheer.     

“Het is een onvermijdelijke stap die we moeten gaan nemen, in de toekomst. “

In dit artikel leggen we graag allereerst iets meer uit wat cloud computing is en de verschillen tussen de verschillende Cloud oplossingen.

Wat is een grafische cloud werkplek voor architecten | LOSNING ICT

Wat is Cloud computing

Met werken in de Cloud, staan al je bestanden, software, opslag, databases, back-ups op de dataserver van je Cloud werkplek beheerder. Je hebt zelf geen server meer nodig en kunt vanaf iedere computer bij je gegevens en je applicaties. Geen kostbare computer voor extra rekenkracht, alle programma’s werken direct vanuit de dataserver(s) en zijn via een eenvoudige internetverbinding met ieder device te bereiken. Dit geldt niet alleen voor standaard programma’s maar ook voor speciale bedrijfssoftware of bijvoorbeeld zware grafische 3D applicaties. Buiten het feit dat het zeer kostenefficiënt is, is het ook veel veiliger. Al voelt dit, bij het uit handen geven van opslag en back-ups wellicht niet zo.

Voordelen van Cloud computing of online werken

Werken vanuit een Cloud werkplek heeft veel voordelen ten opzichte van het traditionele ICT Beheer. We lichten er een paar voor je uit:

Voordelen grafische cloud werkplek

Omdat je direct vanaf de server werkt heb je altijd de laatste versie en kun je op locatie, zonder te hoeven downloaden, direct veranderingen aanpassen met dezelfde performance en rekenkracht als op kantoor.

Met een 24/7 helpdesk ben je altijd verzekerd van direct support. 

Type Cloud computing

Er zijn meerdere mogelijkheden waar je data kunt onderbrengen. Niet iedere Cloud oplossing is geschikt voor bedrijven of voor jouw specifieke software.

Publieke of openbare Cloud

Software, hardware en ondersteunende infrastructuur zijn eigendom van de Cloud provider, toegang verloopt via een webbrowser. Bij een publieke Cloud neem je een dienst af en heb je geen idee waar je data staat, dit kan overal ter wereld zijn. Dataveiligheid is bij de publieke Cloud nog wel eens een kritieke factor.

Private of zakelijke Cloud

Hierbij betaal je een Cloud provider voor hosting van jouw software en data in hun datacenter. Je krijgt als het ware een eigen gedeelte van de server die verder door de provider onderhouden en beheerd wordt. Een private Cloud kent een hogere mate van beveiliging en privacy dankzij bedrijfsfirewalls en interne hosting. Specifieke kennis van bijvoorbeeld zware grafische applicaties in bepaalde branches kan noodzakelijk zijn om de juiste performance te krijgen en kan niet iedere Cloud provider aanbieden.

Hybride Cloud

Wil je openbare Cloud oplossingen combineren met private Cloud of eigen servers, dan spreek je over een hybride Cloud. Er zijn ICT aanbieders die niet alle software met de juiste performance werkend krijgen in een private Cloud. Zij adviseren klanten vaak te werken met VPN verbindingen of te werken via Remote Desktop. Groot nadeel van deze oplossing is dat je alsnog eigen servers, hardware en beheer nodig hebt. Meer over voor- en nadelen van andere manieren om op afstand te werken lees je in het artikel : 4 manier om thuis met grafische applicaties te werken.

Conclusie:

In deze tijd waar thuiswerken de nieuwe standaard lijkt te worden is het wellicht tijd om uit de comfort zone stappen van het bekende ICT beheer en de mogelijkheden te gaan bekijken van het nieuwe werken. Zeker wanneer je servers binnenkort vervangen moeten worden.

Overal en altijd kunnen werken met iedere applicatie, geen eigen servers, real-time samenwerken, dus minder risico op een verkeerde versie gebruiken. Er zijn tal van voorbeelden van vooruitgang waarbij je niet alleen kosten gaat besparen maar ook je werknemers een fijne en productieve manier van werken geeft. Vraag bij ons een second opinion als je huidige ICT partij wellicht niet alle mogelijkheden kan aanbieden. Wij delen graag onze kennis om jou verder vooruit te helpen.

Rene Schreuders is senior adviseur expert in Grafische Cloud werkplekken.

Vrijblijvend advies of een specifieke vraag, neem gerust contact op

Gerelateerde berichten
Microsoft Office blokkeert gebruik van macro's | LOSNING

Microsoft Office blokkeert gebruik van macro's

Vanaf april wordt het minder eenvoudig voor Microsoft Office-gebruikers om macro's in te schakelen bij Office-documenten. Macro's worden gebruikt om...

Lees meer
Cloud en VDI als kans voor systeembeheerders| LOSNING ICT

Cloud en VDI helpen systeembeheerders en IT-managers aan ‘nieuwe baan’

Als ICT-dienstverlener let je op wat je klanten bezighoudt. Zo horen wij links en rechts dat systeembeheerders en IT-managers vrezen voor hun baan. Vanwege de...

Lees meer
Blog | Ook in 2023 focus op dataveiligheid | eindejaar | LOSNING

Ook in 2023 is de focus dataveiligheid

Het einde van december, een mooi moment om terug te kijken naar het afgelopen jaar en een blik vooruit te werpen op wat komen gaat. Vorig jaar in deze periode...

Lees meer